Hvem grunnla egentlig Oslo?

Infamt spørsmål: Burde egentlig Harald Blåtann henge på Rådhusets vestvegg?

Først en liten rekapitulering til alle dere som definerer ”i manns minne” til femten minutter. Oslo feiret 900-års jubileum i 1950, og 1000-års jubileum 50 år senere. Begrunnelsen ble drevet fram av politiske myndigheter, anført av ordfører Per Ditlev Simonsen, og støttet seg på nye arkeologiske funn i Gamlebyen. Ved å flytte grunnleggelsen av Oslo med femti år, oppstår det dog et stort spørsmålstegn som foreløpig ingen har kunnet svare på. Hvem grunnla Oslo i år 1000?

s155harald2304

ill. Da de politikerne i Oslo bestemte seg for å feire 1000-års jubileum i år 2000, tenkte de aldri på at da kan ikke Harald Hardråde være Oslos grunnlegger. Hvem er det da?

Alle som går fordi Rådhusets vestvegg kan ikke unnlate å se den store skulpturen av Anne Grimsdalen. Den skal forestille Oslos grunnlegger – Harald Harråde til hest. Men den burde egentlig vært fjernet hvis intensjonen er å vise fram Oslos grunnlegger. Han kan umulig ha vært verken konge, borgermester, ordfører eller byrådsleder i Oslo i år 1000. I alle år har vi stolt på Snorre som i sine sagaer forteller at Harald Hardråde grunnla kjøpstad Oslo i 1050. Politisk er dette veldig takknemlig for oss nordmenn. Da kan vi med sikkerhet si at det var en norsk konge som grunnla Oslo.

I år 1000 er det meget større tåke. Det vi vet fra historiske kilder er at den danske kongen Harald Blåtann trolig anla den første Clemenskirka på Øra i Gamlebyen før år 980. Blåtann skryter jo på seg på sin kjente runestein i Jelling i Jylland, reist ca. 980 eller før, av at han “vant seg alt Norge og gjorde danene kristne”. Det skandinaviske området Viken der Oslo inngikk som nordligste punkt, er således tungt vevet inn i en skandinavisk fortelling. Viken er derfor på mange måter ikke Norge. Hvis vi anlegger kirkebygging til grunn for bydannelse – det bygges jo ikke kirker der det ikke er folk? – har Oslo en dansk eller rettere sagt vikensk grunnlegger. Burde egentlig Harald Blåtann henge på Rådhusets vestvegg?

Spekulasjoner til stede. Oslos politiske myndigheter har egentlig bare to valg. Enten må Harald Harråde skrus ned fra vestveggen på Rådhuset fordi han ikke grunnla Oslo i år 1000, eller så må de politiske myndighetene innrømme at de tok feil ved å feire 1000-års jubileum i 2000, og så går vi tilbake til Snorre og feirer nytt 1000-års jubileum i 2050.

Hvem føler seg kallet til å svare?

Leave a Reply