Tenåringsoppdragelse på Vestkanten, del 2

133 debattinnlegg på Facebook senere. Om bruk av urinprøver. Jeg tror ikke obligatorisk urinprøvetesting er et universelt glidemiddel som kurerer gruff. Men akkurat i den episoden jeg refererer til fungerte den optimalt, sammen med en rekke andre tiltak. Les hele episoden og tenk selv:

For fem år siden startet et nytt kull med 8deklassinger på en sentrumvest skole. Elevene var spente fordi det kom en bønch med nye elever fra en skole der mange har kjellerstue, og muligheter til hjemmealene-fester. Etter en periode med utagerende festing blir tre elever tatt for å røyke hasj av foreldrene sine. De er så vennligsinnet at de navngir et par dusin andre elever som også har røyka bønne. Foreldrene går til skolen, og alarmklokkene ringer. Elevene blir forbanna (de fleste rettmessig) for å bli hengt ut for noe de ikke har gjort, politiet kobles inn og flere ganger kommer det hundepatruljer på uanmeldt besøk. Politiet patruljerer også området på kveldstid fordi det er observert gamle gjengangere av dem i nærheten.

Det er skapt en uholdbar situasjon. Foreldrene på aggregert nivå (skolenivå) møtes og får nyhetene. De går hjem til sine tenåringer og spør om de har røyka bønne. Alle svarer ikke overraskende nei, men samtidig tenker foreldrene at det ikke er røyk uten ild. Som bekymrede foreldre utvikler mange lettere paranoide trekk ovenfor sine barn, selv om de tror på dem. Foreldrene begynner også å mistenkeliggjøre andre elever og foreldre, og klimaet blir veldig forsuret.

Foreldrene i de ulike gjengene møtes også på gruppenivå – både med og uten tenåringene. Det blir foreslått at de navngitte avlegger urinprøve for å rydde opp i situasjonen. Foreldrene aksepterer det siden de også tror at dette ikke gjelder deres barn. Skolen sier at dette må være foreldrenes initiativ, men bifaller.  Kidza protesterer ikke siden langt de fleste er cleane.

Etter en måned med urinprøver kom forholdene tilbake til normalen. De viktigste tiltakene var tett samarbeid mellom skole, politi og foreldre, og dramatisk økt foreldrekontakt. Så rekk opp hånden alle som fremdeles mener at dette ikke var en riktig reaksjon fra foreldrene.

Leave a Reply