Skjellsordet “betongsosialisme” har av uvisse årsaker fått sin renessanse i den brennhete Oslo-sommeren. Kanskje skyldes det solstikk? Skjellsordet er sist brukt av den noengangerlittmorsomme komikeren Sigrid Bonde Tusvik i et leserinnlegg i Dagsavisen. Sigrid har blitt ekspert på byutvikling i Oslo etter å ha sett den danske barnefilmen “Den utrolige historien om den kjempestore pæra”. Nuvel, nok om henne.
Disse byggene kaller altså Sigrid Bonde Tusvik for betongsosialisme. Det er verdt å merke seg at materialene i all hovedsak består av eik og opplandskifer. ill. Leonard Design Architects/Vandkunsten/Oslo S Utvikling/Røiseland & Co.
Et kjapt søk i Retriever (eller A-tekst for de litt eldre) viser at begrepet og skjellsordet “betongsosialisme” først og fremst, eller nesten utelukkende for å være mer presis, brukes av partiet Venstre. Hva de dog legger i skjellsordet er helt i det grønne.
I Retriever opptrer ordet første gang i 1994 og er da tillagt Odd Einar Dørum som kommenterer SVs Per Eggum Maurseth forslag om at den tette byen ikke behøver å stoppe ved Majorstuen, men at områdene mellom Ring 2 og Ring 3 har et fortettingspotensiale. I etterpåklokskapens lys er det verdt å kommentere at Eggum Maurseth fikk rett.
I 2013 fyrer Ola Elvestuen (eller Ola Husbåt som han den gang ble kalt) løs mot Arbeiderpartiets utsagt om at salamandere i en liten kulp ikke må få lov til å styre byutviklingen. At boligbygging skulle veie tyngre enn naturmangfoldet utløse kraftsalven om “betongsosialisme” fra Elvestuen.
I 2015 forklarer leder i Unge Venstre Tor Frøytvetd Dahl Venstres rekordhøye oppslutning i skolevalget (10,2%) med to faktorer: “– Vi håper nå at de voksne velgerne ser at vi trenger grønne løsninger, ikke betongsosialisme og Høyres privatiseringskåthet”.
I 2017 står en alvorstynget Ola Elvestuen foran Orklas nybygg på Skøyen og advarer om at en gammeldags betongsosialisme er i ferd med bre seg i byen. Det han mener er at alle bygg over 12 etasjer (som er gjeldende øvre grense for bygg i Oslo) er betongsosialisme (Akersposten). Så i sommervarmen nå i år toppes det hele av Hallstein Bjerkes kritikk av flere av byggeprosjektene som er under oppføring eller planlagt (Orklas høyhus på Skøyen, nytt planlagt bygg ved Plaza og KFUM´s nye stadion på Ekebergsletta. “Betongsosialisme” fyrer han av i Aftenposten (og saken blir plukket opp av Nettavisen som ikke har betalingsmur)
Er det mulig å dra noe meningsfullt ut av Venstrepolitikeres bruk av “betongsosialisme”. Nei. De bruker begrepet helt vilkårlig hver gang det grønne må vike. Alt av ny bebyggelse kan altså rammes med kritikken “betongsosialisme” av Venstrepolitikere, og viser at Venstre grunnleggende er et populistisk parti som ingen urbanister noengang må stemme på.
La meg forsøke å gi skjellsordet “betongsosialisme” en relativ presis definisjon: “Sterile og enfunksjonelle drabantbyer som ble bygget etter krigen for å løse et prekært boligbehov, og som kom som en konsekvens av lave tomtekostnader, stor statlig innsats og bruk av betong og og prefabrikerte elementer.”
Hadde Institutt for Begrepstømming fremdeles eksistert, hadde instituttet tømt begrepet “betongsosialisme” for ethvert meningsfylt innhold, og dømt enhver som bruker det til å få betong fylt rundt føttene og deretter senket dem i Havnebassenget.