Heisann Montebello

Montebello kan få 750 asylsøkere. Det er tvilsomt om Jacob Winche-Lanke ville vært spesielt begeistret over disse planene, men de kan fort bli Allahs gave til Norges mest stigmatiserte sted.

Montebello – det vakre fjellet på italiensk – er Oslos suverent vakreste stedsnavn. Problemet er at det også er Norges suverent mest stigmatiserte sted. “Heisann Montebello”-sketsjene til Trond Kirkvaag jr.´s legendariske figur Jacob Winche-Lanke er blitt en del av den norske kulturarven, og man rekker knapt å si hvor man bor, før samtalepartneren bryter ut i latter og roper “Heisann Montebello” med nasal stemme. Bedre er det ikke blitt etter at Karpe Diem nylig lanserte sin Heisann Montebello-trilogi der videoene viser hvite overklassemennesker med tvilsom moral og dekadent livsførsel boltre seg. Men nå har vi altså fått en gavepakke.

Etter et folkemøte på Ullern videregående skole slo Aftenposten stort opp at folk på Montebello kaller planene for 750 asylsøkere for invasjon. Det var riktignok en eldre dannet herremann fra en liten sørlandsby som uttalte dette på folkemøte, men han er på ingen måte representativ for oss som bor på Montebello. På Facebook kaller oppegående mennesker det for “brungrumsete” at noen er engstelig for at det lille nabolaget på et par hundre mennesker plutselig skal huse 750 asylsøkere. Det er et stort sosialt ekseperiment å samle 750 flyktninger og asylsøkere i bebygde områder i byen. Men alle på og utenfor Montebello kan slappe av. Dette her kommer til å gå glimrende.

Fordi1: Hvis det er et sted i Norge som faktisk kan sørge for at de 750 asylsøkerne blir integrert og blir gode Oslo-folk, så er det Montebello. Det sivile samfunnet rundt Montebello er ressurssterkt. Velforeningene er aktive, idrettslagene er særdeles velorganisert og dugnadsånden er sterk. Barna kommer til å gli inn i barnehagene og på skolene i området uten at det kommer til å svekke de sterke sosiale nettverkene.

Fordi2: Alle på Montebello har ikke grønne fingre, eller er spesielt handy-hunks. Er det noen områder som trenger temporær arbeidskraft så er det eplehagene rundt Montebello. De store hagene og de velholdte, men slitte trehusene trenger kontinuerlig ettersyn og vedlikehold. Settes det opp en liten mobil arbeidsformidling er det plenty med stråjobber som ber om effektiv handling.

Fordi3: Asylsøkere som blir isolert på høyfjellshotell langt ute i hutteheita blir såpass miljøskadd at de aldri kommer over sjokket. Det planlagte asylmottaket på Montebello ligger 50 meter fra T-banen. Et nøkkelpoeng i bygeografien er at områder som er godt utbygget med infrastruktur unngår stigmatisering fordi de som bor på asylmottaket kan danne og etablere nettverk over hele byen. Ingen behøver derfor å være redd for at det skal dannes gjenger som gidder å henge rundt på Montebello for å lage faenskap. Da er det langt enklere å ta T-banen til byen, og lage sterke fellesskap med resten av byens befolkning.

IMG_1560 ill. Barna på Montebello har laget en liten hilsen til asylsøkerne som flytter inn i nabolaget deres. Snømannfamilien titter ned på det planlagte asylmottaket.

Fordi4: YIMBY. Yes In My Back Yard. Vi tar dem alle sammen. Menneskers spontanreaksjon når de blir bedt om å ta omkostningene ved samfunnsutviklingen er nesten alltid: NIMBY. Not In My Back Yard. Det er en urolig verdenssituasjon med mange mennesker på flukt. La oss gi dem et paradis her i kalde nord. Endelig har Montebello fått en mulighet til å bryte den evige stigmatiseringen og latterliggjøringen av stedet. Endelig kan vi få vist resten av byen og landet at det bor årtnlige folk også på Montebello. Er det noen som skal sørge for at flyktningene blir skikkelige Oslo-folk, så er det oss.

Vi ønsker derfor asylmottaket på Montebello velkommen. Det er dog en betingelse. Neste gang dere hører Jacob Winche-Lanke, så ler dere med oss. Og ikke av oss. Deal?

4 Comments

 1. Det er veldig bra at de som bor i Montebello er positive til dette. Oslo Vest trenger også områder, hvor mennesker fra andre religioner og etnisitet kan flytte – uten å føle at de er i et “helnorsk” miljø.

  Dette gjør det lettere for mange som har tenkt på å flytte til vestkanten, men ikke funnet områder de kunne tenkt seg til å bo i. Endelig kan man klare å skape et multikulturelt område på vestkanten!

  Reply

 2. Ein har store område ved grensa. Det er plass til store mottak der. Ei moderne annleggsbrakke er faktisk som ein bra og moderne bustad. Og dei er laga for å klare tilhøva i Noreg. Treng ein då ta alle flyktningane langt inn i Noreg? Ein del vil ikkje få lov til å bli i Noreg heller. Desse flyktningane vil heller ikkje kunne få seg bustad på Oslo vest seinare. Til det er prisane for høge. Det beste var truleg om Noreg leigde nokre trygge øyar i Middelhavet for flyktningane. Ein kunne då gje bra tilhøve til alle. Her i Noreg rekk ikkje pengane langt.

  Reply

 3. Det her er bra. Men desverre så må jeg le av dere stort sett daglig, fordi det er de som ikke vil ha et asylmottak der som stort sett kommer i avisa. Da tenker jeg “Heisann Montebello”. http://www.nrk.no/ytring/asylmottak-pa-montebello-gjor-meg-utrygg-1.12711598

  Reply

  1. Hei Remi, det er jo ikke akkurat et renn av negative krefter heller da selv om en gammel mann på 83 stjeler overskriftene fordi han sammenligner dette med den tyske invasjonen av hans hjemby Arendal, og en og annen tviler står fram. Synes tross alt oppslutningen om bloggen min (lest av over 9000, og delt snart 2000 ganger) vitner om at det finnes mange bra krefter også på Montebello.

   Reply

Leave a Reply