Scruella i Rådhuset

Skjermbilde 2015-11-26 kl. 14.02.06

Katten har fått hale og bjelle, og er plutselig mulig å få øye på i mørket. Katten heter Gro Balas. På FB i går gikk Gro Balaas ut med det som er blitt en famøs nedsnakking av nye Deichmanske, som ble plukket opp av Aftenposten og førte til et stort oppslag. Jeg har ventet i lengsel og spenning på at noen i Arbeiderpartiet skulle rykke ut og dementere Gros uttalelser, men fra Rådhuset hører du bare vinden mellom tårnene. Det må tolkes som at enten er Gro untouchable eller så målbærer hun faktisk Ap´s syn på nye Deichman.

Gro Balas er ingen hvem som helst i Oslopolitikken. Den tidligere AP-byråden på 90-tallet kom inn i den kommunale varmen igjen som  leder av den nyoprettede Kulturetaten noen år tilbake, der også Deichman ble plassert. Balas ble raskt omstridt, bl.a. fikk hun en varslersak om sin lederstil, og ble vraket eller omplassert som det heter da åremålsstillingen hennes utløp. Da ble hun kommunaldirektør for kultur, og ble relativt raskt omplassert igjen. Denne gang til det som populært kalles Tørkeloftet der alle er en slags superrådgivere uten portefølje, men med fet lønn. Alle bedrifter har en slik æreskirkegård der både eldre folk som har gjort en god jobb blir plassert som en påskjønnelse, resultat av omstruktureringer, og de som man på pga en streng arbeidsmiljølov, ikke blir kvitt. Poenget her. Gro Balas har altså lønna si fra kommunen, og snakker samtidig ned både sine tidligere sjefer og ansatte på Facebook. Og det forundrer meg ikke om hun har hånden sin på rattet blant byråkratene på byrådslederens kontor som avgjør Deichmans skjebne, og som snart skal avgi sin anbefaling til Raymond. 

Det er ikke første gang Gro Balas er fritt-talende om Deichman på Facebook, men denne gang bør hun ikke slippe unna. Det går bare ikke an å snakke ned ansatte i en etat som hun tidligere har ledet. Og hun er faktisk fremdeles på kommunens lønningsliste. Denne grunnleggende mangelen på profesjonalitet og lojalitet gjør henne uegnet som arbeidsgiver- eller taker for andre enn seg selv.    

Hva sier Gro om nye Deichman, og til noen tar avstand fra hennes uttalelser i Oslo Ap, betrakter jeg det som Arbeiderpartiets offisielle syn på nye Deichman:

1. Tiden har løpt fra biblioteket etter at Internett kom.

Jeg tviler sterkt på at Gro Balas har vært mye på offentlige biloteker, men allerede nå er det 50% av de besøkende som ikke er der for å låne bøker. Noen er der nettopp for å være på Internett, og det er faktisk en særdeles viktig demokratisk grunn for å ha bibliotek. Kun der kan alle som ikke av ulike årsaker er teknologisk påkoblet få hjelp til å bli det. Og så vidt meg vites er det kun Barcelona av Europeiske storbyer som har forsøkt seg på en desentralisert bibliotekstruktur uten hovedbibliotek, men også der har de nå kommet på bedre tanker og har de ambisiøse planer om å bygge nytt hovedbibliotek. I Helsinki bygges det et praktbygg. I Stockholm gjennomgår hovedbiblioteket en extreme make over. og alle som har besøkt Den sorte Diamant (som riktignok ikke er folkebibliotek) i København skjønner hvor viktig en ambisiøs satsing på biblioteker er. Fremtidens bibliotek i Oslo handler jo nettopp om å bygge rommene rundt teknologien, og la den integreres i de ulike programmene. Deichman er faktisk vårt mest demokratiske byrom.

2. Det er bare Deichmans egne ansatte som er opptatt av nye Deichman.

Dette er på samme tid både den mest graverende og mest oppklarende uttalelsen. Å snakke ned sine kolleger og tidligere ansatte er 100% utilgivelig. Hvis ikke uttalelsene får konsekvenser har Arbeiderpartiet som politisk prosjekt råtna på rot. Men uttalelsen er også oppklarende. Gro har sitti tett ved Raymond under byrådsforhandlingene på Østmarksetra, og kan fort være den den som har hvisket i øret til Raymond at det å ta pengene fra Deichman er å rappe smågodt fra onga, fordi ingen bryr seg om det nye hovedbiblioteket. Oslofolks lojalitet ligger til filialene. Hvor galt kan det ikke gå når man låner øre til feil rådgivere? Rapportene forteller om at Arbeiderpartiets folk sitter sjokkskadd på sine kontorer, tatt på senga av den voldsomme reaksjonen. Den durkdrevne politikeren Raymond har begått den største nybegynnertabben av dem alle. Han har hørt på feil folk.

3. Bjørvika er en elending plassering for det nye biblioteket, og jeg vil ikke sende barnebarna mine dit.

Dette er jo kultursnobbisme av verste sort. Å snakke ned det som garantert kommer til å bli hele Oslos nye hjerte er så hjerteskjærende dumt at den mest vanlige reaksjonen jeg har møtt blant utallige Oslofolk i dag er: Har det rabla for henne? Endelig har vi tatt fjorden tilbake fra industrien. Endelig er vi i ferd med å knytte sammen øst og vest. Endelig har vi fått et område i byen som skaffer byen enorm interesse i utlandet. Og endelig har vi muligheten til å plassere Deichman som kulturfyrtårn akkurat der det hører hjemme: i Oslos mest vitale område.

c0fb5badd8f1fe8d7a515f6e5de730af

Det eneste Raymond kan gjøre for å komme ut av dette uten banesår, er å sette Gro Balas på isolat, ta en kraftfull styring av nye Deichman, sørge for at overskridelsene opphører, og at nye Deichman igjen settes på skinnene.

In Raymond we trust.

 

 

5 Comments

 1. 3. Bjørvika er en elendig plassering for det nye biblioteket, og jeg vil ikke sende barnebarna mine dit.

  Vi vil ha egg, derfor vil vi skyte høna!!

  Håpløst.

  Reply

 2. Kjære Erling Fossen!

  Du glemte vel å nevne at du selv har en del prestisje knyttet til at Diagonale, som det heter, har vært presentert på Mipim i Cannes, et av dine hjertebarn. Du glemte vel også å nevne ditt nære forhold til folk som har mange “aksjer” i dette bygget. Jeg skjønner for øvrig at du har lånt øre til dem. For øvrig; jeg er glad for at jeg kan ytre meg fritt og ha egne meninger. Den retten håper jeg du også setter pris på. Dagens byråd er opptatt av at det skal være høyt under taket, og godt er det. Når det gjelder de usaklige og tendensiøse påstander og personangrep i innlegget ditt, så forteller det vel mer om deg enn om meg. Når man mangler gode nok argumenter og fakta, så tyr man til den slags. Jeg har ikke tenkt å senke meg ned på det nivået, men fortsette å ytre meg om det jeg faktisk mener, og alt det er grunn til å stille spørsmålstegn ved. Som nyvalgt varamedlem til bystyret og finanskomiteen, har jeg et medansvar for kommunens økonomi i en tid der oljeprisen er 40-45 dollar, og vi opplever tidenes migrasjon til landet og vår by. Til slutt; jeg vil ikke si et eneste stygt ord om din person. Så godt kjenner jeg deg ikke. Ikke du meg heller. Beste hilsen Gro Balas

  Reply

  1. Hei Gro.

   Utgangspunktet for blogginnlegget mitt var de både håpløst illojale og hjelpeløse uttalelsene dine på Facebook som ble gjengitt og utdypet i Aftenposten. Hvis du ikke skjønner at de opprører Oslofolk at du ikke vil sende barne dine til et nytt Deichman i Bjørvika, og at det kun er Deichmans ansatte som er opptatt av et nytt hovedbibliotek, er du på et merkelig sted. At du ikke evner å ta selvkritikk eller reflektere over dine egne uttalelser gjør meg mer trist enn sint.

   Ad dine påstander om at jeg har personlig prestisje knyttet til Diagonale. Hvis du ikke har fått det med deg enda, så er det altså du burde hatt prestisje knyttet til Diagonale siden du har eid Diagonale-prosjektet i alle år. Først som leder av Kulturetaten, så som kommunaldirektør i Kultur og Næring. Jeg og mange med meg lurer på hvorfor du har valgt å være sjef for et prosjekt som du har brukt all din tid til å trenere? Jeg har ikke noe prestisje i noe som helst utover at byen jeg elsker fortjener et nytt Deichman. Både som byens mest demokratiske møteplass, men også som kraftfull byutvikler og samfunnsbygger. Shoot me. Forøvrig, da Oslo Byaksjon stilte til valg i 2003 var kampsaken vår å få realisert et nytt Deichman på Vestbanetomta. OMA/Spacegroup-bygget som skulle reises der er det vakreste bygget Oslo aldri fikk. Men det vet vel du alt om. Du ble headhunta tilbake til kommunen for å få orden på nettopp dette prosjektet. Vi vet vel alle hvordan det gikk; den veien høna sparker.

   Og siden jeg har deg her. Du sier beskjedent at du er kun varamedlem til bystyret og at du således kan ytre deg fritt. Når hadde du tenkt å si at du er heltidsansatt som spesialrådgiver på Byrådslederens Kontor? Synes du ikke at dette også hører med i det store bildet? Og hva er egentlig din rolle når byrådslederens kontor skal gi sin anbefaling til Raymond? Akkurat det er det mange som lurer på. Svar meg gjerne her.

   Ha en fortreffelig aften!

   Reply

 3. Ser du fortsetter i samme dur. Bare en saksopplysning ; jeg er ikke heltidsansatt som spesialrådgiver. Jeg er for det meste pensjonist. Bruk resten av helgen til å lese Holterapporten og Concretorapporten, samt Oslo kommunes langtidsbudsjett. Lykke til!

  Reply

  1. Nå som vi hadde det så hyggelig. Det er merkelig det, men jeg klarer ikke å få øye på noen konklusjoner i disse rapportene om at det er farlig å sende barnebarna dine dit, at det er kun de ansatte ved Deichman som er opptatt av nytt hovedbibliotek, at ideen om hovedbibiotek er utdatert etter at Internett kom, eller at moderne bibliotek kun har en desentralisert filialstruktur. Skal lese en gang til. Og lykke til med tilværelsen som deltids-pensjonist med full lønn. Så beleilig det må være å kalle seg pensjonist hver gang du får kritikk, og være rådgiver når det passer.

   Reply

Leave a Reply