OL-sviket fra Høyre

Jeg har alltid vært litt fascinert av Høyre, også før jeg i moden alder meldte meg inn. Der andre mennesker blir følelsesladede og ideologiske, har de framstått som fornuftens parti som lar kraften i det bedre argumentet vinne fram. Etter at Høyre har hoppet som lopper fram og tilbake i OL-saken alt ettersom hva som sto på førstesidene i VG, har glansbildet raknet. Ut tyter en dresskledd berme helt uten ryggrad, drevet av anti-Oslo-følelser og ren sentimentalitet

Det var en liten time ute i møte med Advisory Board i det pågående profileringsprosjektet til Osloregionen på Gardermoen at ordene falt. Mateu Hernandez fra Barcelona Global spurte forsiktig: If a mayor in Spain had a solid majority behind him, how could not the national party support him? If that happened in Spain there would have been a political crisis.

Just precis. 55 prosent av folket i Oslo sto bak Oslo Høyre. På tross av en folkeavstemning drevet fram av Carl I. Hagen for å drepe OL-planene, stemte 55% av Oslofolket Ja. Det er et solid flertall. De to folkeavstemningene om EU som Nei-siden vant med hhv. 53,5% og 52,2% ble feiret som nærmest et valgskred. Hva er da sifrene 55-45? Og det er den eneste folkeavstemningen som har vært holdt om OL, siden Stortinget valgte å stemme ned forslaget om en nasjonal folkeavstemning.

Så skal altså Oslo Høyre oppleve at moderpartiet suverent forkaster denne folkeavstemningen. En ting er selvfølgelig den sårede stoltheten over å bli pissa på. Andre Høyrefolk tar det bedre enn meg, men hva med det demokratisk tvilsomme i å sette tilside en folkeavstemming i Oslo, og ikke engang ta det fram til en votering i Stortinget? Er Oslofolk kun prügelknaber for moderpartiet som kan herses med?

Når Stortinget velger å stemme ned forslaget om en nasjonal folkeavstemning er det fordi de mener at OL er for viktig til at folket skal avgjøre. Samtidig blir OL-stemningen i folket brukt som argument for at Høyre ikke turte å fremme saken for Stortinget. Hvor er logikken? Hvorfor fikk vi ikke da en nasjonal folkeavstemning in the first place?

Alt dette og mer til diskuterte Mateu og jeg. Han ristet bare mer og mer på hodet. Det mest spennende i tiden framover er å se hvordan Oslo Høyre reagerer på behandlingen de har fått av moderpartiet. Skjer det ingenting fordi ledelsen i Oslo Høyre er for dannet, frykter jeg det verste. Da kan OL-saken fort bli en rekyl som vipper dem ut av Rådhuset ved neste års kommunevalg. Hvis de ikke står opp for flertallet av byens befolkning har de ingen troverdighet lenger. Så vi venter i spenning: Hvordan skal byrådet reagere på at et solid flertall i Oslo ville ha OL uten at Høyreregjeringen engang gadd å ta saken til Stortinget?

Hvis det skulle være noen tvil. Oslofolk liker ikke å bli pissa på. Da vender vi Norge ryggen, og da faller Dovre.

15 Comments

  1. Høyre nasjonalt forkastet ikke folkeavstemningen i Oslo. Folkeavstemingen i Oslo var bare relevant for Oslo og ikke for resten av Norge. Høyre nasjonalt gikk inn for at staten ikke skal måtte punge ut mangfoldige milliarder for en Oslo-fest.

    Bydoktoren blander altså to helt forskjelige ting:

    1. En avstemning i Oslo om hvorvidt Oslo skulle søke om OL eller ikke

    2. En beslutning om hvorvidt staten (nasjonalt) skal sponse et OL i Oslo eller ikke

    At Oslo-borgere såvidt stemte for at de ønsket OL i Oslo er ikke relevant for Høyre nasjonalt. Høyre nasjonalt skal ta hensyn til hele landet og ikke bare Oslo. En avstemning i Oslo er ikke relevant eller bindende for landet sett under ett.

    Men teksten var kanskje ment som satire el.l.?

    Reply

  2. Det som er kjernen her: Hvorfor later “bydoktoren” som om en avstemning lokalt skal være bindende nasjonalt?

    Reply

    1. OL-avstemningen var IKKE en lokalavstemning om en lokal sak. Et samlet Idretts-Norge henvendte seg til oss, og vi sa ja. Vi har veldig liten presedens med lokale folkeavstemninger om nasjonale anliggender. Men det er et hån både mot Idretts-Norge og lokaldemokratiet at Høyre ikke engang fremmer saken for Stortinget. Stortinget kan velge å si nei, det er helt fair.

      Reply

      1. Jo, OL-avstemningen var en lokalavstemning. Ingen by, inkludert Oslo, har rett til å stemme på vegne av hele landet. Det avstemningen gikk ut på var om Oslo skulle søke. Hadde argumentet ditt vært korrekt hadde det aldri vært snakk om å vente på garanti fra regjeringen.

        Idretts-Norge er ikke folkevalgte politiske representanter. Idretts-Norge er en interessegruppe (der mange forøvrig var motstandere av å arrangere OL).

        Det er du som håner demokratiet. Idretts-Norge har ingen rett til å påtvinge hele landet titalls milliarder i utgifter. Lokaldemokratiet overstyrer ikke riksdemokratiet.

        Du bør sette deg inn i hvordan demokrati og politikk generelt fungerer.

        Reply

        1. Du har lettere hakak i plata her mr anonym. Jeg beklager å repetere meg selv, men det har jo du også gjort så da er vi skuls.

          Mange av dere sier gjentatte ganger at en lokal folkeavstemning ikke binder opp nasjonale myndigheter. Dere reduserer dermed en lokal folkeavstemning om OL til en kommunal folkeavstemning om de skal ha pol etc. Jeg mener det er feil. Vanlig praksis i europeiske land er å ha lokal folkeavstemning hos vertsbyene. Folkeavstemningen er sjelden nasjonal. Dette fordi det er vertsbyen som har de direkte utgiftene knyttet til vertskapet. Hvilke andre europeiske stater har overkjørt en lokal folkeavstemning om OL? Når innbyggerne i Davos/ Munchen sa nei, står det da fritt for de statlige myndighetene å overkjøre dette? Gjorde de det? Nei. Jeg tror du vil slite fælt med å finne mange eksempler på dette.

          Reply

  3. Slettet du nettopp to kommentarer jeg skrev?

    Reply

    1. Du har fire godkjente kommentarer, savner du noen?

      Reply

  4. Kjell Inge Grünewald October 4, 2014 at 13:26

    Stakkars dere Oslo-folk. Jeg synes SÅ synd på dere. Det er forferdelig at noen har tråkket dere så hardt på de fine tærne deres.

    Og hvis dere tror at dere greier dere så bra uten Norge, så vær så god: meld dere ut. Husk at det er resten av Norge som produserer, for at dere kan tjene pengene. Hva hadde egentlig Oslo vært uten resten av Norge?

    Du og resten av den navlebeskuende gjengen din burde komme dere oftere ut, og se hvordan resten av landet er. Du er med på å fyre opp under den forakten mange ellers i Norge føler for Oslo-folk. Bare stå på videre, du er godt i gang………

    Forresten: Dovre greier seg utmerket uten Oslo.

    Reply

    1. At resten av Norge produserer alt er en myte. Oslo har høy produktivitet per capita. Oslo har kanskje ikke råvarer, men byen har teknologi og andre områder som ingen andre i hele Norge er i nærheten av å matche engang.

      Oslo-folk subsidierer folk på landet med titalls millioner hvert eneste år.

      Og uansett, “bydoktor” representerer ikke Oslo, bare seg selv.

      Reply

      1. Amen. Og det er også helt korrekt at jeg snakker på vegne av meg selv, og ikke Oslo. Selv om jeg Cand Oslo

        Reply

    2. 60% av all FoU i Norge skjer i Oslo/Akershus. All undervannsteknologien som blir brukt i Nordsjøen er profusert av selskaper i Osloregionen. Oppdrettsnæringen kom som et resultat av at noen forskere påÅs brukte sin avlsteknologi på fisk. Oljeeventyret startet med H3-plattformen som ble bygget på Akers Mek. Og hadde det ikke vært for en viss havrettsminister fra Oslo hadde ikke engang oljen og dfisken på Vestlandet vært norsk. Uten Oslo stopper Norge

      Reply

  5. Hei, jeg heter Erling. Jeg er en bohem med skikkelig rufsete hår, og jeg stemmer Høyre. Jeg er dessuten urban, og synes Barcode er et skikkelig rad (utt. ræd) navn. Jeg synes også at Starbucks er et virkelig spennende nytt innslag i bybildet. Jeg liker dessuten mye musikk som er skikkelig fringe og som ingen har hørt om, for eksempel Marit Larsen. Favorittfilmen er selvfølgelig Fight Club.

    Hvorfor kan ikke nordmenn bare forstå at hvis jeg vil, og har bestemt meg for, at de skal gi meg 30.000 millioner kroner – ja, da må de bare rette seg etter det? Er de helt dum? Eventuelt sløkket?

    Reply

    1. Du har ikke skjønt det spøtt. Jeg hater Starbucks. Dessuten er jeg kortklippet og sovner av Marit Larsen

      Reply

  6. Hei Erling.

    Jeg beklager at du føler Høyres nei til å behandle OL-spørsmålet i Stortinget som et svik, og en ryggstikking fra distriktet.

    Av en velgermasse på 474900 i Oslo, svarte 172837 ja til at Oslo skulle søke om Olympiske leker i 2022. Det er riktignok det eneste tallet vi har å forholde oss til, men det er ikke et solid tall.

    Som en Høyremedlem, sogar høyere tillitsvalgt i en særs liten distriktskommune føler jeg et visst sinne rettet mot meg og mine meningsfeller i Høyres geografiske utposter, som har vært negative til Oslo-OL i 2022. Men kanskje mest mot partiets stortingsrepresentanter og partiledelsen. Stortingsgruppen var delt på midten, og med en regjeringspartner som har nei-vedtak fra sitt årsmøte, ble det dermed umulig å ta spørsmålet til Stortinget.

    Jeg selv er glad i Oslo og Oslo-folk, like mye som jeg elsker Trondheim og trøndere, men det er lite som er mindre oppløftende enn at en urbanist som deg selv, som later til å ikke forstå at byen ikke kan eksistere uten distriktene like mye som vice versa. Er redd for at ditt innspill i debatten kun fungerer som bensin på et bål som er i ferd med å dø ut.

    Det er snakk om en ubegrenset statsgaranti her. Intet mindre. Det er et spørsmål som ikke bør avgjøres av 172837 velgere i Oslo. Jeg unner Oslo utbygginger av infrastruktur, ishaller, skøytebaner og alt det der. Jeg er mye i Oslo, følger med i både sport og samfunnsliv, og ser behovet klart og tydelig. Men hvorfor må det et OL til for å gjøre dette?

    Og jeg er ihvertfall ikke en del av den dresskledde bermen du refererer til, som er “drevet av anti-Oslo-følelser og ren sentimentalitet”. Jeg er medlem i et parti som nettopp har latt fornuften styre, og har latt kraften i det bedre argumentet vunnet frem. Et parti som ikke pisser på noen.

    mvh

    En ruralurbanist

    Reply

    1. Hei Espen, jeg har hatt mange debatter pående i flere kanaler, så beklager sent svar.

      Mange av dere sier gjentatte ganger at en lokal folkeavstemning ikke binder opp nasjonale myndigheter. Dere reduserer dermed en lokal folkeavstemning om OL til en kommunal folkeavstemning om de skal ha pol etc. Jeg mener det er feil. Vanlig praksis i europeiske land er å ha lokal folkeavstemning hos vertsbyene. Folkeavstemningen er sjelden nasjonal. Dette fordi det er vertsbyen som har de direkte utgiftene knyttet til vertskapet. Hvilke andre europeiske stater har overkjørt en lokal folkeavstemning om OL? Når innbyggerne i Davos/ Munchen sa nei, står det da fritt for de statlige myndighetene å overkjøre dette? Gjorde de det? Nei. Jeg tror du vil slite fælt med å finne mange eksempler på dette.

      Ad Oslo-hatet. Det er helt legitimt å være nei uten å være Oslohater, men jeg er ikke den første som har pekt på underliggende anti-Oslostrømninger hos deler av Nei-folket. Sterkest er den hos nordlendingene som aldri skal glemme at de ble rævklørt (Røde-Hemranns ord i en kronikk nylig) av idrettslederne på Østlandet i forrige OL-runde. Samtidig er det en uløselig spenning mellom Oslo og resten av landet målt i størrelse. Det har med Norges anti-urbane historie å gjøre. Og det har med Norges monosentriske urbane grid. Dessverre er det bare en storby i Norge. Som stadig vokserer hurtigere enn alle andre. Hvordan balansere dette i en nasjonalt system? Jo, ved å holde Oslo nede.

      At Høyre deles seg på midten og ikke klarer å mene om OL-saken noe er ikke styrke, men minner meg om Pontius Pilatus som vasker sine hender og overlot til andre å ta avgjørelsen. Særlig når tre representanter gjør helomvending pga et tendensiøst VG-oppslag. Det blir veldig hyklersk at vi sikla etter OL på Lillehammer når IOC var på sitt verste under Samaranch, men skal leke verdens moralpoliti når IOC har startet et nødvendig reformarbeid.

      Reply

Leave a Reply