Del Norge inn i økonomiske regioner

Kommunalminister Jan Tore Sanner har varslet en kommunereform som mer eller mindre skal tvinge kommuner til å slå seg sammen. Dette er en særdeles dårlig oppskrift på å skape et godt samarbeidsklima hos lokaldemokratiet. Derfor skal han få med seg det beste rådet som er gitt til nå: La 19 fylker og 428 kommuner bli til 89 funksjonelle regioner

Jan-Tore-Sanner

ill: Hører du meg Jan Tore?

Legg ned fylkene, og la kommunene finne sammen i funksjonelle regioner.  Ifølge SSB er det 89 av det de kaller økonomiske regioner (målt etter et felles servicemarked). Funksjonelle regioner utgjøres i tillegg av et felles arbeids- og boligmarkedet. Problemet med dagens kommune- og fylkesstruktur er at deres territorielle grenser skjærer på kryss og tvers av disse funksjonelle regionene. Det umuliggjør en enhetlig planlegging av regionene.

Dagens forvaltningsstruktur er en umulig bastard der forskjellige regionråd, næringsråd og interkommunale samarbeidsprosjekter vokser fram for å bøte på mangelen ved kommune- og fylkesgrensene. Problemet er at disse er svake, og blir sabotert av kommune- og fylkespolitikere som ser sin egeninteresse truet.

Fylkene er en bastard som aldri har hatt spesiely høy legitimitet i folket. Av dette følger lav valgoppslutning ved fylkestingsvalg og tilsvarende laber interesse for hva fylket egentlig driver med. Hovedproblemet med fylket dog to helt andre faktorer. Vi har en pervers forvaltningsstruktur der tre forvaltningsnivåer (kommune, fylke, stat) driver med de samme politikkfeltene og følgelig får vi tre ganger så mange byråkrater som vi egentlig trenger. Og enda viktigere: Fylkets politikk går mange ganger på bekostning av de funksjonelle regionene den har under seg. Det nytter ikke hvis kommunen og regionsrådene har en areal- og transportpolitikk hvis fylket har en annen, og staten en tredje.

Samtidig er en tvungen kommunesammenslåing et problem. Det er ikke gitt at kommunene i utgangspunktet er integrert funksjonelt med hverandre, og da kan de ikke tvinges til å samarbeide. Det er langt bedre å ta hensyn til den funksjonelle regionen der den enkelte kommune allerede er integrert. Framfor å tvinge en liten kommune inn i en større kommune, er det lettere å la kommunen gå opp i en høyere funksjonell enhet. Mange egg små blir til en velsmakende omelett.

Jan Tore Sanner: Du kan gjøre hva du vil med mine rådene, men hvis du ikke tar hensyn til dem, så ikke kom å si at du ikke ble advart. Sjansene for at du styrer mot et potensielt kommuneopprør med påfølgende status quo som resultat, er stor.

Leave a Reply